Du din lättlurade sate…

Har funderat idag på hur lättlurade vi är, vi västerlänningar, & vilka lögner som serverats oss under åren; lögner vi välvilligt glufsat i oss samtidigt som vi mellan andetagen ber om mer, om mer, om mer.

Inne på banken, dit jag dristat mig för att jaga miljöfonder, accentuerades detta, pixel för pixel, på min skärm.

 

Jag kan för mitt liv inte få ihop hur @SwedbankRobur lyckas formulera en fondbeskrivning som talar om hållbarhet, etik & att undvika koppling till vapen – samtidigt som fonden ifråga investerar i

  • Mastercard – konsumtion, bland mycket annat.
  • Apple – usla arbetsvillkor som inte utesluter vad som kan anses vara modernt slaveri.
  • Alphabet – militärkomplex, någon!?

Om jag rent kallt åsidosätter det faktum att just Swedbank varit med om att sänka hela länders ekonomier så gäller min reaktion de direkta kopplingar mellan nämnda företag & allsköns problematik, såsom brott mot mänskliga rättigheter, brott mot arbetsrätt, militär utveckling, upprustning & övervakning, negativ miljöpåverkan, etc.

Parentes: Ja, Microsoft har garanterat en massa skit de sysslar med även de, men jag kommer inte på något på rak arm, utöver data-mining & påprackande av reklam (vilket förvisso kan bidrar till konsumtionshetsen) & någonstans kanske det kan räcka med de uppradade exemplen?

Nåväl. Uppenbarligen bor bankfolket & vi – resten av världen – på helt olika, vitt skilda, planeter. Vi på en där kapitalism & konsumption håller på att ta livet av oss alla – de på en där Alphabet är “the good guys” som inte har sina fingrar i allt från avancerade militärrobotar till nickedockorna i självaste Pentagon.

…vilket leder mig vidare till lögnerna vi så enkelt svalt:

Lögn: “Vi måste spara vatten!”
Så vi skaffar stoppar tegelstenar i toalettreservoaren, eller slår på stort & skaffar snålspolande toaletter; dasset behöver ju för tusan ändå renoveras! Vi köper vattensparande munstycken till kranar & dusch. Eller nya, “snåla”, kranar.

…samtidigt som vi utan mycken tvekan fortsätter köpa nya kläder som plagg för plagg “kostar” mer vatten än vad någonsin vi sparat. Men det gör ju inget, för de tusentals liter vatten ett kilo bomull kostar leder ju bara till brist där de bruna människorna bor.

Vattenbristen runt hela planeten är absolut ett allt mer omfattande problem; lögnen handlar om att vi i Sverige kan göra någon skillnad genom att dra ner på vårt lokala bruk av vatten samtidigt som vi vältrar över problemet – genom, inte minst, klädproduktion & global uppvärmning – på de forna kolonierna. Det är ju inte vi som skitar ner – det är de som är bovarna (när de tillverkar våra varor åt oss). 

Lögn: “Vi måste sluta ta antibiotika i tid & otid!”
…som om problemet är vårt eget bruk av antibiotika, för våra egna sjukor & krämpor, & inte de oerhörda mängder som pumpas in i köttproduktion, från räka till lax, från lamm till ko, från kyckling till gris – “the other white meat”.

Låt mig upprepa detta: Antibiotikaresistens beror inte främst på den medicin vi trycker i oss när vi är sjuka. Antibiotikaresistens beror på att maten vi äter är fullproppad med olika medel för att föda upp den snabbt & “hålla den frisk” under djävligt sjuka förhållanden. Det gäller den klappade kon såväl som den kliade grisen. Det gäller den “miljövänligt” odlade laxen såväl som den lika “miljövänligt” odlade räkan & malhajen.

Detta betyder givetvis inte att vi ska vara vårdslösa med antibiotika eller inte fullfölja våra ordinerade kurer – det säger sig självt för den som tänker efter ens det minsta. Men antibiotikaresistens kommer inte att försvinna, eller kanske ens avta, om inte köttproducenter (fågel, fisk & mittimellan) ändrar sina metoder.

Lögn: Vi måste sluta med engångssugrör!
…när just engångssugrör är något som hjälper väldigt många funktionshindrade samtidigt som de är en försvinnande liten del av den plast som finns i haven. Men fiskeflottornas spöknät – som inte bara driver runt och tar död på både fisk och däggdjur långt efter att dessa nät kasserats rätt ut i havet – utan dessutom blir boplats för andra djurarter som kan “livnära” sig på de mikroplaster som virvlat ihop med näten – djurarter som i sin tur blir till föda för större djur, varpå plasten ansamlas i näringskedjan (där den till slut även drabbar oss, tro inget annat).

Antar att det är enklare, bekvämare, att tro att en sten i dasset, eller en snål dusch, tvätt-, diskmaskin, whatnot påverkar något i positiv riktning än att rent faktiskt ändra sina konsumtionsmönster.
Antar att det är enklare att dra ner på eget bruk av ibland livsnödvändiga mediciner än att ransonera inmundigandet av, frossandet i, industriframställt kött.

Under tiden håller vi hjulen i rullning; nya grejor skaffas in, nya lösningar ersätter de gamla, bara för att snart bli ersatta igen. “Exotiska” matinslag i form av krill, larver & insekter presenteras för att vi ska kunna fortsätta övergöda oss – alltmedan vi åker runt i det stora maskineriet med hatten lustigt på sned & nycklarna i högsta hugg.

…& nya lögner presenteras.

…& nya lögner sväljs.

…& ingen av oss är Undantaget™

lögner, miljö, klimathot, klimatkatastrof, konsumtion, handel, apple, alphabet, antibiotika, vatten, sugrör, swedbank, intressant?