#WeToo?

Tarana Burke. Ha namnet i bakhuvudet medan du läser detta.

“Detta” är en liten upplysning som kan uppfattas som ett försök att haka på metoo… men inte är det pga obvious reasons:

Det vi ser hända nu; både övergrepp, bortförklaringar och backlash, är något även vi svartskallar, bruna, POC, brokiga, icke-vita, kalla oss vad ni nu kallar oss, pratat om i åratal. Decennier. Alla som läst sin Faludi vet ju att detta inte på något sätt är nytt, men icke desto mindre är folks reaktioner på skämt som kan antas vara riktade mot kvinnor och kvinnors engagemang något vi upplevt så länge vi kan minnas. Förminskandet, whataboutandet, huvudklappandet, lilla gummandet – allt är saker vi upplevt, och påtalat, förr. Resultatlöst?

Allt det som – med rätta, nota bene – nu påtalas och kritiseras, alla reaktioner jag ser, alla frågor som ställs och svar som avkrävs… det är inga nyheter för oss som på grund av hudton och/eller hårfärg dagligen utsätts. Jag har rapporter i bokhyllan från 90-talet och framåt som talar om vit makt och hur vi försökt göra våra röster hörda. Resultatlöst?

Vi blir fortfarande oftare misstänkta, och oftare dömda, för sådant infödingar frias från eller döms villkorligt till. Det är fortfarande våra områden som det diskuteras utegångsförbud och militär kring. Det är – precis som när det gäller kvinnor – främst vår vandel det diskuteras kring, vi utsatta som får utstå kritik. De som förgriper sig på oss är alltid – mer eller mindre undantagslöst – “enskilda rötägg“, “galningar“, “undantag” – medan vi är “terrorister“, “gängkriminella“, problemet.

Jag vill att folk tar sina nyligen(?) öppnade ögon och ser även detta.

…så tolka inte detta som ett försök att haka på metoo – även om jag vet att det är en enkel slutsats i sig. Jag – snubbkodad, hane, “man” – har väntat med att säga något just av den anledningen.

Parentes: MeToo startades av en svart kvinna, Tarana Burke, för elva år sedan. Bara den grejen.
http://justbeinc.wixsite.com/justbeinc/the-me-too-movement-cmml

Det faktum att detta på något vis lyckats försvinna i vad jag nu primärt ser som ett ganska vitt metoo:ande känns oerhört talande. Mer läsning nedan:
https://www.buzzfeed.com/aishagani/people-are-pointing-out-a-black-woman-started-the-me-too
https://www.democracynow.org/2017/10/17/meet_tarana_burke_the_activist_who
https://www.dn.se/kultur-noje/hon-startade-metoo-for-tio-ar-sedan/
http://www.ebony.com/news-views/black-woman-me-too-movement-tarana-burke-alyssa-milano
https://www.huffingtonpost.com/entry/the-me-too-campaign-was-created-by-a-black-woman-10-years-ago_us_59e61a7fe4b02a215b336fee
http://garnetnews.com/2017/10/19/started-black-woman/
https://www.dn.se/kultur-noje/jag-ar-inget-offer-jag-ar-en-overlevare/

metoo, wetoo, feminism, rasism, tv4, intressant?