En het eld är satt att brinna

Du vet att det härjar skogsbränder i Chile just nu, va? Det handlar ofta om omfattande, enorma, bränder som förmörkar himlen och låter det snöa gråvit aska i veckor över bygden. Precis som 2015. Precis som 2014. Precis som 2008, när jag var där för att studera. Precis som varje år vid den här tiden, ungefär, då det ju är sommar på södra halvklotet såhär års.
Du vet kanske att folk evakueras i tusental? Du vet kanske även att folk dött?

…men vet du att Chile inte har en vare sig statligt eller kommunalt finansierad räddningstjänst? Brandförsvaret i landet bygger på frivillighet; dessa frivilliga brandbekämpare har alltså ingen anställning och ingen lön. Det hela går runt på tiggeri och donationer.

Tänk dig Sverige. Hur skulle vår brandsäkerhet se ut om Räddningstjänsten finansierades med allmosor & överskjutande växel från handeln? Med vinsten från lotterier och välgörenhetsgalor? Vi skulle tycka det var ohållbart, något som knappast kräver ett geni för att räkna ut.

Jag vill understryka detta: Brandkåren i Chile står alltså på fullt allvar och tigger vid tullstationer och motorvägarspåfarter. Iklädda sin utrustning, med utposterad(e) brandbil(ar) och hjälmen i hand står dessa frivilliga och ber förbipasserande bilar, bussar och lastbilar om några enstaka pesos för sin verksamhet. I snabbköpens kassor är den ständiga frågan “¿Pesito para los bomberos?” – Några ören till brandkåren?

Gissa vilket land Sverige tyckt haft en ekonomisk politik värd att kopiera det senaste decenniet, om inte ännu längre? Svar: Chile.

Chile hade det skolsystem som Sverige kopierade och nu är ensamt land i världen om att behålla; ett profitens system, ett system byggt för att plocka vinster ur offentligt finansierad verksamhet och placera dessa vinster i aktieportföljer och skatteparadis. Chile har, långt om länge, fimpat det systemet. Vi? Vi har behållt det och de borgerliga partierna vill, om möjligt, utöka det.

Ett skolsystem som, för Chiles del, var ett arv från Pinochets militärdiktatur, nota bene. Ett skolsystem byggt för att gynna dem som redan har och göra skillnad på fattig och rik. Ett system skapat för att skilja på människor, inte för att utbilda.

Tänk dig nu att Moderaterna inleder ett politiskt samarbete med fascistpartiet Sverigepsykopaterna (ja, jag är fullt medveten om vad de egentligen heter). Tänk dig att de ges makt i nästa val. Tänk dig att de lyckas ta makten tidigare.
Vad det kan resultera i rent praktiskt ser vi ju redan nu “över där”, i Det Stora Landet i Väst [tm] med Donald Trump och hans vidriga anhang. Tänk dig hur långt det kan gå hos oss, vi som har ett parti som baserar sin politik, ja hela sin verksamhet, på precis samma sorts lögner, om inte exakt samma lögner, som förde Trump till Vita Huset och presidentämbetet.

Fundera sedan på om du på fullt allvar vill se svensk räddningstjänst stå och tigga ihop resurser till sin verksamhet.

Visst kan det synas fjantigt och något som “aldrig kan hända här”. Visst kan det låta som att jag överdriver & målar smådjävlar på väggen.

Tänk då om.

  • Sverige älskar att kopiera Chile.
  • Sverige ser upp till Chiles ekonomiska politik.
  • Sverige håller på att bjuda in fascismen i alla finrum.

Vi – däribland även medierna, dessa bland våra absolut viktigaste bastioner – normaliserar fascismen på ett sätt vi inte sett sedan mellankrigstiden.

Det jag beskriver är inte feberdrömmar, jag målar inte upp någon mardröm jag nyss vaknat kallsvettig ur; det är en fullt möjlig framtid. Det är en framtid som finns redan idag i ett av de länder vi älskar att framhålla som En Stark Ekonomisk Kraft [tm], det är en framtid vi måste undvika. Och ändå är det bara en liten del av den framtiden vi redan nu kan ana.

Igen: Vill du på fullt allvar ha en räddningstjänst som tjänar sitt uppehälle genom allmosor? För det är nämligen dit vi är på väg.

¡ALERTA!

¡ALERTA!

¡ALERTA!

Chile, Sverige, USAskogsbrand, brand, brandkår, räddningstjänst, fascism, Donald Trump, Trump, samhälle, Alerta, intressant?