Stig Wallin 5i12 – några blir aldrig glömda.

5i12_stig_out
Det känns som om klockan är fem över tolv. Så det gäller att hålla liv i sånt som ‘Fem i tolv-rörelsen‘. Den agerar både lokalt, i riksdagen och i Bryssel. Ni som har några år på nacken minns säkert också hur denna antirasistiska rörelse föddes. Det började 1988 med några idealistiska ungdomar som ville motverka den ökande främlingsfientligheten i sin hemstad Härnösand. 1989 gick det hela över i tragedi. En ung flyktingpojke mördade två unga kvinnor varav den ena var en av organisationens initiativtagare, Sara Westin.

Saras pappa, Stig Wallin, valde en helt annan väg 1989. Mitt i sin personliga sorg orkade han föra Saras arbete vidare. Han visste vem som var skyldig och vilka som var oskyldiga. Han förstod att det bästa han, och vi, kan göra för att hedra hans dotters minne, var att föra antirasismen vidare. Så fem i tolv-rörelsen levde vidare. Nu behövs den mer än någonsin.

Ta efter Stig Wallins syn på människan

Till minne av Stig

Dokumentär

5i12 på twitter