Den “fruktansvärde diktatorn” Fidel Castro

Disclaimer: Jag är inte direkt något Fidde-fan. Tvärtom är jag medveten om de mord och övergrepp som begicks under hans regim.
Men – och det verkar ju alltid finnas det där men:et – varför är det han, och endast han, som är “fruktansvärd” just nu?

Det pratas nämligen om Fidel Castro som “fruktansvärd diktator“, som “grym diktator” och liknande till höger och vänster efter hans död. Mest höger, let’s be honest. Folk frågar sig till och med hur andra människor, främst Latinamerikaner, kan “hylla en fruktansvärd diktator”? Notera ordet “fruktansvärd”, notera andemeningen.

Fråga: Vad jämför ni med? Vad är, så att säga, minsta gemensamma nämnaren för fruktansvärdhet?

Fidel Castro var, är och kommer även fortsättningsvis att vara, en ledstjärna för alla Latinamerikas förtryckta. Varför? För att han ingav hopp. Han ingav hopp till folk som i åratal förtryckts av diktatorer, som i århundraden förtryckts av kolonisering, som levde i diktaturer.
Diktaturer som antingen hade stöd av USA (något som CIA öppet gått ut med) eller rent faktiskt skapats av USA (CIA har erkänt även detta). Diktaturer som tillkommit genom att USA finansierat strejker, uppror och maktanspråk. Diktaturer som fått sin militär utbildad av USA. Diktaturer som fått sina vapen av USA.
Googla Family Jewels. Googla Escuela de las Americas. Allt finns där, fritt för alla att skåda.

Diktaturer som Castro hjälpte till att störta. Om inte bara genom det Cubanska exemplet så genom direkt stöd med militär, strategi & läkare.
Just läkare var något Cuba skickade ut över hela planeten (detta kan inte nog understrykas)!
Men förklara för mig, apropå att Fidel Castro var en “fruktansvärd diktator”, en “grym diktator”, “en mördare”: Hur många krig startade Fidel? Hur många barn drönarbombade han? Hur många medborgare i andra länder “försvann” han? Hur många människor hämntade han upp från andra världsdelar, i skydd av mörkret, för att föra dem till tortyr i tredje land? Hur många bröllopsföljen utplånade Fidel på andra sidan jorden? Hur många journalister från alla världens hörn lät Fidel avrätta? Hur många gränser stängde Fidel Castro i akt och syfte att hindra folk att få hjälp? Hur många stängsel byggde han? Hur många murar? Hur många människor fördrev Fidel Castro från hus & hem för att sedan låta ockupanter flytta in? Hur många apartheidlagar, eller apartheid-liknande lagar, instiftade Fidel Castro? Hur många svarta sköt Castros polis mer eller mindre enbart för att de råkade vara svarta?

Hur många atombomber fällde Fidel Castro?

Under Castro förbättrades utbildningsnivån på ett sätt som få andra länder, om ens några, någonsin upplevt. Den “fruktansvärda” alfabetiseringsgraden på, vad var det… 99,7%? är ett exempel på detta. Mängden läkare per invånare ett annat.

“Vården var fri, men det fanns inga mediciner” har jag sett i rubrikväg. Men hördu; efter 50 års internationell USA-ledd blockad: ÄR NÅGON FÖRVÅNAD? Ens lite?

Alla exempel jag gett, alla skjutna, alla torterade, alla murar, alla avrättade, alla försvunna, alla mördade barn… Det handlar om “demokratiska” länder! Det handlar om länder vi erkänt som demokratiska, länder vi ser upp till och tar efter.

Mördade journalister? Sprängda i luften av USA-styrkors helikopter. Som om det vore ett jävla TV-spel.
Personer deporterade till tortyr och eventuell död? Har ni redan glömt egyptierna som, med hjälp av CIA & svensk underrättelsetjänst, fördes ur landet? Mehdi Ghezali, “guantanamosvensken”. Minns ni honom?
Alla mördade barn och begravningsföljen? Vi ser läckta drönarvideos jämt och ständigt.

Eller “hoppsan” ursäktar det fruktansvärda?

Ursäktas det fruktansvärda utav att det främst och ytterst bara är bruna människor som dör? Svarta människor som dör? Barn. Som. Dör?

“Hoppsan!”

Men Fidel Castro fängslade oliktänkande!!!
Ja. Och det är givetvis helt rövkört på alla dåliga vis, det säger sig självt, men… (där är det där men:et igen) USA fängslar svarta. För att de är svarta.
Ja. När domarna för crack och kokain skiljer sig såpass mycket som de gör så fänglsas svarta i USA för att de är svarta.
Crack, som är kokain, används nämligen främst av utsatta. Av svarta. Kokain? Partydrog. Rikemansdrog. Verksam substans? Samma. Ingen skillnad. Det är kokain.

Ett sidospår, men… dessa fängslade svarta, som i mångt och mycket röstar på Demokraterna, förlorar sin rösträtt på grund av att de dömts för brott. På grund av att de dömts hårdare för brott som andra undgått, ofta på grund av sin hudfärg.
Demokrati?
…eller att fängsla oliktänkande?

Slut på sidospår. Åter till “den ‘fruktansvärde’ diktatorn Fidel Castro”.

Fidel Castro var inte mer “fruktansvärd” än Barack Obama är fruktansvärd. Inte mer “grym” än Bush, eller för den delen Clinton, var grym. Vi kan, givet exemplen, faktiskt påstå att han under hela sin regim var långt mindre fruktansvärd än USA:s nuvarande president varit under sina åtta år. Vi kan med lätthet konstatera att detta i allra största synnerhet stämmer om vi dessutom bakar ihop alla USA:s presidenter, alla deras krig, alla deras statskupper, under den tid Fidel var Cubas ledare. Indokina, Latinamerika, Mellanöstern; det är händelser vi aldrig får glömma.

Så… om ni nu ska uttala er kring människors “grymhet”, över hur “fruktansvärda” de var och så vidare…
…se åtminstone till att visa hela bilden. Att inte bara plocka det götta ur kakan och skita i resten.
Se till att ha lite vanlig jävla grundkoll.
Om ni vill bli tagna på allvar, vill säga.