Skända flaggan!

Som så många år nu är det dags för en klassiker här, såhär på denna nationalistdag som egentligen inte betyder något och som alla hade tyckt varit så mycket roligare om den infallit, säg, på midsommar med nubbe och dans kring midsommarstång.

De Geer gjorde en tavla, ett feltryck egentligen – om jag inte minns helt fel, som användes i kampanjer för vapenvägran. “Skända flaggan, vägra vapen, svik fosterlandet, var onationell“. Ord som är lika viktiga, och lika allmängiltiga idag, när det är svensk elektronik som mördar barn i tredje världen, svensk teknologi som ser till att drönare kan flyga, svenska kikarsikten som används mot palestinska ungdomar, svenska minor som lemlästar barn i Afghanistan. Var onationell, så att inga fler krig kan utkämpas. Vägra vapen, så att inga fler barn tvingas bli soldater. Svik fosterlandet, på det att vårt kunnande inte ska användas för att främja krigshets och sanktionerade massmord. Skända flaggan, för att vår gemenskap är viktigare än symboler med, i bästa fall, tveksamt arv. I värsta fall direkt människovidrig historia. Rasera symbolerna, bygg nya, bygg gemensamma. Kuken? Tja, det är väl feltrycket i det hela… och varför inte? Och fittan!