Kommentar om Utøya

Urprungligen postat 2012-04-15

Det säger sig självt att ett samhälle som på något sätt medverkat till – om inte annat så genom flathet och orättvisor – att en person som Breivik kan skapas och få spelrum för sina verklighetsfrånvända åsikter inte vill att han ska höras än mer, synas än mer. Att hålla upp en spegel framför en sådan krackelerande fasad kan te sig ytterst smärtsamt.

Därför är det heller inte konstigt att sverigepsykopater med anhang gör sitt yttersta för att inte bara vända sig från Breivik efter begånget dåd. Det framstår nämligen som tämligen uppenbart att de åsikter som torgförs av exempelvis bröderna Bill & Bull Ekeroth inte fjärmar sig särskilt mycket från de åsikter Breivik förverkligade medelst bomber och kulkärvar.
Inte nog med det: Förutom det skamliga att samhället – med pressen i spetsen – började tala om islamistdåd så fort rutorna slutat skallra, så har brunhögern själva försökt vända på pannkakan och få även det högerextrema dåd, som Breiviks ju är, att handla om islam, att vara “islamisternas” fel. Det är bortom skamligt och dessutom direkt pinsamt.
Vi kan enkelt konstatera ett par saker:
Det finns ingen “massinvandring”, det finns knappt någon “invandring” som sådan. Däremot finns det människor som flyr orättvisor, det finns hemvändare, det finns studerande och det finns turister. Ja, och så finns det då de människor som flyttar inom EU/EES.
Det finns inga “kulturella tendenser” bland “invandrare” att vara mer kriminella/våldtäktsbenägna/bidragsberoende än andra. Vad skulle denna kultur då baseras i, givet det faktum att invandrare och flyktingar kommer från jordens alla hörn och inte rimligen kan antas tillhöra någon sorts homogen kultur? Det orimliga i påståendet talar för sig självt.
* Den överrepresentation som finns vad gäller kriminalitet och domar handlar istället om sociala orättvisor, om klasstillhörighet och tillgången till grundläggande sociala skyddsfunktioner. Det handlar om sämre skolor, det handlar om sämre vård, det handlar om lärarflykt, skolnedläggningar, överfulla klasser och (bla) friskolor som etableras på bekostnad av de kommunala skolorna. Det handlar om överfulla dagis, sämre löner, sämre boende – med bla ockerhyror av slumvärdar (jadå, sådana finns i Sverige) – och omöjligheten att kunna bedriva studier i en trångbodd familj som inte ens får adekvat hjälp att sanera mot skadedjur. Detta är något som upplevs inte bara i invandrartäta områden utan även i “pursvenska” områden (återigen citerar jagUlf Nilsson) som består av främst arbetarklass.
Det handlar även om att som ungdom inte kunna se någon framtid när du har föräldrar som sliter ut sig i förtid med ett, två, kanske fler jobb, bara för att kunna få ihop till ren överlevnad. Det handlar om barnfattigdom, det handlar om utbildade vuxna som inte kan/får/bereds möjlighet att jobba inom sitt fack… det handlar om så mycket mer än bara “invandring”.

Och lösningen är aldrig att förvägra hjälp, att skicka tillbaka, att stänga gränserna. Lösningen är att fördela de resurser som finns – för resurser finns! – och att göra samhället mer rättvist! För alla!

Mer: Begrav våra hjärtan i Utøya

I kategorin udda/svårslaget: söndagsmys på utøya (veckovis),mediebrusetjardenbergsydnyttsdsdn
intressant?

ab2dnfemsvdsdsmediebruset,