Begrav våra hjärtan i Utøya

Ursprungligen postat 2011-07-25

‘Det kom en gutt svømmende ved meg, jeg ser på han og sier “du er liten, så flink du er til å svømme” han ser på meg og sier “pappa er død” jeg svarte “ikke se bak deg, svøm for pappa. du er kjempe flink” så svarer han meg “jeg trodde politi var snille jeg..” jeg raste ut i tårer men fokuserte på å gi motivasjon. Vi tre svømte sammen hele tiden, jeg la meg igjen på ryggen så ser jeg det er færre og færre bak meg, jeg ser jævelen enda skyter. Jeg sier “ikke se bak dere, svøm framover” I det jeg sa det så hører og ser jeg en båt, vi svømmer fortere.’

Kent Ekeroth, det här är till dig. Det här är till det dina. Det här är till Jimmie Åkesson, Björn Söder, Ted Ekeroth, Erik Hellsborn, Rickard Jomshof,Thoralf Alfsson och Alexandra Brunell. Det är till era representanter i de folkvalda församlingarna, det är till era medlemmar och till de människor som röstade på er. Mer än två dygn har det tagit att komma igång med att skriva om det här, två dygn av mer eller mindre oavbrutet läsande och tittande, mer läsande, kommentarer, spridande av telfonnummer och… tanke. Det här kommer nog bli ganska osammanhängande, för egentligen saknar jag ord, egentligen orkar jag inte ens tänka på det som hänt, ändå svämmar både orden och tankarna över. Egentligen. Egentligen vill jag backa bandet, åka till Norge och ställa mig i vägen, egentligen vill jag skrika och gråta. Egentligen vill jag hata. Egentligen känns allt just nu oerhört och – faktiskt – otroligt, men egentligen, egentligen så finns det ju förklaringar bakom – det vet ju både du och jag.

Kent Ekeroth, du frågar och konstaterar – i raljerande, eller nej; i direkt cynisk ton “Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge? – Nej jag kommer inte kalla er islamofober…” och vet du, det är ingen, absolut ingen som väntar sig motsatsen. Alltså att du ska reagera som du gör. Det hör till er politiska diskurs; ryggmärgsreaktionen, skjutjärnsskuldbeläggandet, pekandet med hela handen åt islam, muslimer, mellanöstern och MENA-folket, som dina likar gillar att kalla det. Mitt enkla svar, eller snarare: min första reaktion var.

– Shit! Vad i hela helvete hände nu?
– Var det verkligen en bomb, eller är det någon olycka? En stor jävla gasläcka?

För du vet, några av oss, faktum är att det antagligen handlar om en relativt stor del av oss, tillhör inte det där “alla” som du så gärna gör dig till företrädare för. Det där “alla” som inte ens motsvarar en dryg tjugondel av den del av befolkningen som orkade dra sig till valurnorna.

Tyvärr så är det så att alltför många inom de borgerliga medierna (för du vet väl att medierna till stor del ägs av borgerliga koncerner?) delar samma ryggradsreflex som du: ISLAM! MUSLIMER! …och alltså blev deras första reaktion just att skylla på “islamistiska terrorister”. Och deras andra reaktion. Och deras tredje. Deras ryggradsreflex… eller brist på ryggrad, snarare. Sedan blev det nämligen, och lustigt nog, väldigt tyst ett tag. Tyst, innan det började pipas om “en ensam galning”, “en sjuk människa” och andra attribut som oftast tillerkänns människor som inte tillber en annan gud än du gör, “tillhör en annan kultur” än du gör eller helt enkelt inte riktigt ser ut som du – medan den fortsatta reaktionen när icke-infödingar begår terrordåd är “de kan inte ha agerat ensamma”, “de är terrorister”. Nu kan du undra varför jag blandar in dig i det här, vad har du med detta att göra? Du är väl varken journalist eller terrorist?

Jag kan ju börja med bristen på ryggrad. Du påstår själv att du ställt en “retorisk fråga”, trots att den så uppenbarligen – och helt i linje med partitraditionen, som sagt – inte är just retorisk utan insinuant. Sedan ägnar du resten av dagen att, tillsammans med din bror Ted Ekeroth, att förneka att du menat det du faktiskt skrivit när du egentligen menat något helt annat än du skrivit, fast du skrivit det du skrev. Mer eller mindre. Det är nästan lite sött, egentligen, att du som Bill och bror din som Bull nästintill avslutar varandras försvarsharanger. Eller ursäkta, det är kanske du som är Bull? Det är ju svårt att se skillnad på er ibland, ansiktsblind som jag är, då ni är nästintill identiska i era uttalanden. Fast det är ju inget ni behöver vara rädda för att vara ensamma om, det där med den ryggradslösa reflexen menar jag; både er kära parlamentsprinsessa Alexandra Brunell och den där snubben Linus Bylundär ju på er sida, kanske hjälper hans Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas! lite mot den smärta som partipiskan åsamkat under dagarna?

Vet du vad min nästa tanke var? När det började pratas om skottlossning på Utøya?
– Det där är ingen slump!

Och som sagt, apropå ensamhet; det var ju mer än en “expert” som klart och tydligt uttalat att det måste vara ett resultat av al-Qaida. Faktum är att experterna fortsatte dra upp al-Qaida även efter att det visat sig att det var en av dina fränder som var ansvarig. Ytterligare faktum är att många tidningar satte sina rubriker med klar handpekning åt islamisthållet långt efter att det visat sig att det var en av de dina som var ansvarig för den största slakt som drabbat Norge sedan andra världskriget.

Ja. Du läste rätt; jag menar att det är en av de dina som är ansvarig för detta. Eller nej, jag menar inte att det är en av de dina som är ansvarig för detta, jag menar att hela er rörelse är den mylla som fött fram den galning, den terrorist, den infame slaktare av oskyldiga barn, den fege stackare som fann det nödvändigt och gott att med automatvapen i hand kallblodigt avrätta tonåringar! Ni Sverigepsykopater, FRP:are, DF:are som så gärna kramas, ni som så ofta sprungit ur nazistiska organisationer – i synnerhet vad gäller SD, ni som är så snara att skylla allt på, ja, på ungefär alla andra; (de fiktiva mass)invandrarna, muslimerna, vänstern, landsförrädarna. Var står ni nu? Vad säger ni nu? För visst blev det, som jag nämnde tidigare, märkligt tyst där, efter ett tag, efter att det visat sig att det inte var “jihadister”, “MENA” eller liknande inblandat? Visst, ni var ju blixtsnabba in på kommentarsfälten, ni var väldigt tidiga med att konstatera att det ändå var islams, islamisternas, fel – och vet du vad? Även andra, till och med medier, höll – och håller, får jag väl nästan utgå från – med er. Där klumpar jag ihop dig igen. Hur känns det? Att bli ihopklumpad? Men till skillnad från när du och de dina buntar ihop “terrorister” så har ju vi på andra sidan lite mer på fötterna. Vi som vet att under en halv procent av alla terrordåd mellan 2007 och 2010 hade muslimska kopplingar medan så många som nästan 90% utfördes med nationalistiska och/eller högervridna förtecken. Diametralt motsatt de lögner du och de dina ägnar sig åt att sprida på era fora, bland era åhörare.

För du vet, Kent Ekeroth: Vi var ett helt gäng som kollade vidare, vi var ett helt gäng som tog debatter, vi var många, många som undersökte vad det hela handlade om. Och där visar det sig att Anders Behring Breivik rent politiskt inte är annat än en Sverigedemokrat, om än av norskt snitt. Retoriken är skrämmande lik den du själv för dig med, och den riktar sig mot samma mål, med samma frenesi. Men det vet du ju; ni är ju samma andas barn. Ni till och med citerar samme “tänkare”, samme politiske fyrbåk; samme Fjordman. En Fjordman som det ett tag fanns en misstanke om skulle kunna vara själve slaktaren på Utøya. Och nu hör jag nästan din brorsa Bull bjäbba i bakgrunden: Anders BB var inte Fjordman! Han heter inte så, han ser inte ens ut så! Må så vara, men visst är det så att vi inte riktigt vet vem den där Fjordman egentligen är, eller om det ens bara är en person? Visst skulle det kunna vara så att en Fjordman blir inplockad av norsk polis efter att ha slaktat nära hundra personer – och det saknas ju fortfarande ungdomar – samtidigt som en annan Fjordman spelar WoW för att fördriva tiden, eller kanske till och med maskera spår?

Så, Kent Ekeroth. Hur känns det? Att stå på den sidan? Att vara den som krävs offentlig avbön och avståndstagande? Där ser du ett exempel på en retorisk fråga.

Jag undrar vad du tänker när får beskrivet för dig om elvaåringen som sett sin pappa bli mördad, Linus Bylund. Jag undrar hur du reagerar när du läser meningen Ikke skyt meg, nå har du skutt nok. Du har drept pappaen min. Jeg er for ung til å dø. Jag grät. Jag sitter här med tårar i ögonen, inte bara för att jag har barn i den åldern och kan tänka mig – ytterst jävla motvilligt – hur det skulle kunna se ut. Utan för den inneboende vidrigheten i hela saken. Och då är jag ändå en sådan där massinvandrad, bidragsberoende, jobbfuskande, kvinnostjälande gruppvåldtäktsman som du och de dina gillar att prata vitt och brett om. En “kulturberikare”, en som – enligt er retorik – vanligen är ansvarig för den sortens dåd. Det var ju därför du ställde frågan, eller hur? För att du “visste” att dådet begåtts av en muslim. Du vissteatt det i grund och botten handlade om ännu en galen, skäggig sandneger som ylade koranverser – för det är väl så ni brukar benämna människor som inte behagar er, va?

Det är så enkelt att peka finger, Erik Hellsborn. Det är så enkelt att peka ut folk. Det är så enkelt att sätta på skygglappar, stoppa fingrarna i örat och maniskt mässa SHA-LALA-LA-LA så som du och de dina gör. Det är så enkelt att hålla käften när det du och ni egentligen borde säga är “Förlåt! Vi hade fel! Vi drog förhastade slutsatser!” Det är så lätt – och det är så skrattretande, mitt i det hela – att istället gå in i självförsvarsläge. För att vara ärlig så är det djupt störande att se dig, att se din bror, att se dina likar patetiskt försvara ert agerande. Så nej, Fjordman kanske inte var Utøyaslaktaren; det förminskar inte det faktum att ni delar samma ideologiska värdegrund, det förminskar inte det faktum att ni korsrefererar till varandra. Det förminskar inte det faktum att ni deltar på samma konferenser och delar med er av era tankar och idéer till varandra.
Ni är ju förvisso flera som kör den varianten – den icke ursäktande, den som säger “Va? Vaddå? Har vi gjort fel? Naaeeeee!”; har ännu inte sett Magnus Ranstorp, eller någon av de medier som var så snabba att döma, be om ursäkt, ta tillbaka sina uttalanden, göra avbön.

Ni brukar säga “alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer” – en verklighetsförvanskning så grov att jag i mitt stilla sinne undrar hur du kan se dina nära och kära i ögonen utan att skämmas, Rickard Jomshof. För visst har du både nära och kära? Och hur känns det nu, när det visar sig att inte alla terrorister är muslimer? Att inte alla slaktare bär skägg? Hur kändes det förra året när skotten föll i Malmö? Vi andra minns ju hur ni Sverigepsykopater kände det när den tragiske självsprängaren agerade i Stockholm. Då jublade ni, då hade ni fått vatten på er kvarn, då instämde ni i flosklerna; om att Sverige förlorat sin oskuld (för n:te gången i ordningen) och att terrorismen för första gången visat sitt ansikte i vårt fagra land. Idag skyller ni på sjukdom och anabola steroider – ni går faktiskt så långt som att skylla på muslimerna och offren själva! Givetvis var det inte sant då och det säger sig självt att det inte är sant nu; vi har en historia kantad av terrordåd – även likartade sådana – något som alla med minsta lilla koll väl känner till. Dock är detinte särskilt… vanligt – jag frestas nästan att använda uttrycket “politiskt korrekt” – att den kollen finns, eller uttrycks i medierna. Eller för den delen revideras när den påvisas vara felaktig.

Jag tror jag vill avluta nu. Dels för att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva – det känns för egen del rätt osammanhängande redan – dels för att det här är så jävla stort Istället ber jag dig, er, läsa vidare; det är många människor som gjort intelligenta analyser, några direkt lysande (och ett fåtal som är helt uppåt väggarna), som jag rekommenderar dig, och er, att läsa; de ligger länkade under bloggar. Men innan jag avslutar helt så vill jag ta upp den politiska aspekten – för det är många, i synnerhet på er sida av dyngpölen, som reagerar mot “politiseringen” av dådet, som i brist på argument har börjat yla om att vi måste “tänka på offren”, att vi inte bör göra “partipropaganda” av hela skeendet, att vi drar för stora växlar på den inneboende politiken i ett massmord av 80+ 60+ aktivister. Låt mig poängtera en sak, ur ett lekmannamässigt perspektiv: Utøya-dådet är troligen, sannolikt, det värsta attentat mot arbetarrörelsen någonsin i Norden. Någonsin! Givet det, och givet den politiska bakgrunden är det inte det minsta konstigt att några av oss väljer att även belysa de mer politiska aspekterna. Det är direkt skamligt att ni använder terrordåden i Norge som en moralisk mur. Vi beklagar alla det inträffade, vi lider alla med det norska folket, vi är alla delaktiga i nordens sorg, vi gråter för de döda, de skadade och de efterlevande. Vi gläds, så gott det går, för dem som överlevde. Men några av oss, många av oss, hade dessutom vänner, kompisar, närstående, familj, bekanta, vänners vänner och kompisar från förr på Utøya, några av oss har varit på liknande politiska läger och kan bara alltför väl relatera till värmen och känslan där och även förfasas över tanken på att få den bortryckt på det vidriga sätt som gärningsmannen och dina likar åstadkommit. Ja, jag säger det igen, Thoralf Alfsson: Dina likar.

Jag skulle kunna fortsätta, jag skulle kunna dra upp det faktum att det, oavsett partifärg, är borgerlig politik som någonstans lett fram till de resultat vi sett de senaste åren; till Peter Mangs, till Anders Behring Breivik, till ökade klyftor och därigenom hela den plattform som Sverigepsykopaterna (ja, jag envisas med att kalla er psykopater, och visst verkar det stämma?) har som grund. Men det är en lång diskussion och därtill en som antagligen delvis måste föras i andra fora.

Under dessa dagar har jag haft en sång i huvudet, en sång av Buffy Sainte-Marie. Fast texten i mitt huvud har klingat annorlunda mot originalet.
Begrav våra hjärtan i Utøya, djupt ner i marken, täck oss med ljuva lögner och begrav våra hjärtan i Utøya.

 

Till medierna: Det har länge varit känt att ni, om ni ursäktar språket, är ena lata djävlar. Inom de organisationer i vilka jag varit delaktig så har det varit en ofta bevisad sanning att pressmeddelanden ska skrivas så att journalisterna får göra så lite jobb som möjligt. Det var på 90-talet vi skrev pressmeddelanden så simpelt som möjligt så att ni bara skulle behöva eventuellt klippa ner texten lite grand, sätta er byline på den och slänga ut informationen som en notis i tidningen. 20 år senare har Utøyaslaktaren gjort precis samma sak, och ni har svalt alltihop med krok, sänke, flöte och hela jävla fiskespöet. Kanske kan ni inte agera annorlunda, kanske är det så ni måste gå tillväga, jag vet inte, men… se för helvete över er expertpanel! Islamistreflexen är det sista vi behöver i en verklighet där den absoluta majoritetenav europas terrorbrott begås av separatister och extremister på högerkanten.

Till politikerna: Nej! Mer övervakning är inte lösningen. Hårdare regler är intelösningen! Det är obehagligt att de svenska högerpolitikernas initiala reaktion är att skicka ut Tant Gredelin med uppmaningar om styvare kontroll, något som går så tvärt emot det Norge självt önskar:

“Midt i alt det tragiske er jeg stolt av å bo i et land som har maktet å stå oppreist i en kritisk tid.
Jeg er imponert over hvor mye verdighet, omsorg og fasthet jeg har møtt.
Vi er et lite land, men vi er et stolt folk.
Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier.
Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.
Ingen har sagt det finere enn AUF-jenta som ble intervjuet av CNN: ‘Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.’

Vittnesmål: prableen kaurkamzyesbati23utoyahelvettehåkon sandbakken

Tillägg: För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister!

Edit: Polisen justerar ner antalet döda, först med 17 pers, sedan 24. Folk på twitter verkar reagera med ilska… själv känner jag mig något lättad. En nedjustering med 24 personer innebär förhoppningsvis att 24 till klarat sig.

Edit #2: Det finns galningar som framhärdar, exempelvis Sverigepsykopaternas Erik Hellsborn. Ledningen säger att de “inte delar den analysen” och då undrar jag: Har ni inte läst ert eget partiprogram? Det där ni gör skillnad på folk och folk, kultur och kultur? Har ni redan glömt er egen skrämselpropaganda inför valet? Eller kommer det att bli som i fallet EDL att även ni tvingas krypa till korset så småningom?

Edit #3: Det vet ju alla vid det här laget att det Sverigepsykopater mässar är SHA-LALA-LA-LA och inte LALALALALALA, my bad!

Bloggar:tantislamineuropedeepedsannejerlerup2ansgarssyskon,global voicesingeröenmansutredningencopyriotfredrikedinhax2,blogghorancamillabeelzebjörnemanuelkarstenrichard silverstein,loonwatchoyvindstrommenlenin’s tombdagens konfliktparkstugan,umrröda bergetpelaseyedlodeniusardinjingesvensson23röda malmöhenningpopvänstervad bör görashans lindstefan sundström,biology and politicsannarkia2

Medier: nrk234567guardian2exp234567ab2345678aljazeera23,sds234567891011vg234appolitiken23spiegeltv4expo234,newsmill2dn23456789srsvt234svd23456yelahadressafvn2,huffington postetcgpskånskanfirstpost

Grejor jag inte förstår, eller mer allmänt: What the fuck? pajamasnrkjpodn,gudmunsonsvtthe sunnytatlantickkurirensdsnyheter24

Inte heller i Norge är det första gången extremister tar till våld!

intressant?

norge,